Björnabo

Halvägs mellan Heby och Tärnsjö, halvannan kilometer öster om den mäktiga Dalkarlsåsen

Öppnar sig en idyllisk gårdsmiljö i skogen. Gården, Björnarbo, med sin 200-åriga mangårdsbyggnad i två våningar, brukas av Gun och Göran Ekman. De är tredje generationen på gården. Görans farfar köpte gården 1939 som idag omfattar 63 hektar åker och 100 hektar skog.

Gårdens Namn:
Björnbo
Adress:
Björnarbo, 744 92 Huddungeby

– På en så här liten gård så måste man hitta på något om man ska kunna fortsätta att vara bonde, säger Gun Ekman.

Gun och Göran tog över driften från Görans föräldrar 2001 och lade om till ekologisk produktion samma år. Successivt växte beslutet fram att också producera ekologiskt griskött.

– Den 3 november 2004 skickade vi de första ekologiska slaktgrisarna, säger Gun.

Idag har de 40 suggor vars smågrisar föds upp till slaktgrisar. Men på Björnarbo går omsorgen om djuren före hög produktion.

– I fjol blev det 672 grisar, men målet, när allt går som det ska, är omkring 800 grisar per år, säger Göran.

Suggorna föder inomhus i egna boxar och får vara själva med sina smågrisar de första 14 dagarna. Därefter får de sällskap av fem andra nyblivna grismammor och deras småttingar. På vintern får de busa gemensamt i en stor inomhushage med mycket halm och har tillgång till utevistelse på en hårdgjord yta i direkt anslutning till stallet. Under sommarhalvåret får de rasa runt på en över 3 000 kvadratmeter stor klöver- och gräsäng där de kan böka i riktig jord, bada gyttjebad och gosa i ett hus med halmgolv och plåttak som ger skugga och regnskydd.

– Vi släpper ut de första i mitten av april och tar inte in dem förrän det blir frost. Om det är en mild höst kan de få vara ute till november, säger Gun.

– Det var en kick att släppa ut grisarna första gången och att få se grisarna utöva sina ursprungliga beteenden som att beta och att böka i jorden. Alla grisar borde ha det så här, säger Göran.