Ramstad gård

På Värmlandsnäs, den största halvön i Vänern, ligger Ramstad gård.

Härifrån är det fågelvägen en mil till Säffle och tre kilometer till Vänern. Ramstad har varit grisgård i över 30 år men 2010 blev gården KRAV-ekologisk. – Det är det bästa vi gjort, säger Karl-Petter Bergvall som sedan 2006 driver gården med sina föräldrar.

Gårdens Namn:
Ramstad gård
Adress:
1 mil utanför Säffle och 5 mil utanför Karlstad

Karl Petter Bergvall blev känd för hela svenska folket när han 2007 var en av bönderna i TV4-såpan ”Bonde söker fru”. Sen dess har medverkat i nästan ett TV-program per år: Let´s dance 2008, Kändisdjungeln, 2009 och Fångarna på fortet 2010.

– Det var kul att vara med i TV, men det är jordbruk jag brinner för, säger Karl-Petter.

 

Från början var han mest intresserad av växtodlingen och traktorkörningen, men med tiden har han mer och mer fått upp ögonen för suggorna och grisuppfödningen.

 

– Det är betydligt större arbetsglädje när man ser att grisarna har det bra, säger han.

 

Det var Karl-Petters föräldrar som i början av 1990-talet byggde för suggor och smågrisproduktion. De byggde stora boxar där grisarna fick gå på djupa ströbäddar. Steget till KRAV-produktion blev därför inte så stort.

– Suggorna får gå tillsammans nio stycken på djupströbädd i en box som mäter 15 x 6 meter. Där har de varsin grisningshydda där de kan föda och vara med sina smågrisar den första tiden. Totalt får smågrisarna gå tre månader i suggstallet, säger Karl-Petter. Efter tiden i suggstallet flyttas de till ett nybyggt stall, också det med djupströ där de får gå fram tills slakt.

– De får gå med sina syskon och gruppkompisar hela livet och får därmed en väldigt stressfri vardag, säger Karl-Petter.

 

Grisarna på Ramstad gård kan sova och äta i stallbyggnaderna även under sommarhalvåret. Men då står portarna öppna mot åkrarna runtomkring så att de kan beta och böka så mycket de vill. Sammanlagt har grisarna tillgång till omkring 20 hektar åker per stall.

– Våra grisar är lite som spanjorer, säger Karl-Petter, de är ute på förmiddagarna och på kvällarna mellan fem och tio. Mitt på dagen tar de gärna en siesta.