Nära 50 procent fler ekogrisar på ett år

Nära 50 procent fler ekogrisar på ett år

Nära 50 procent fler ekogrisar på ett år

Det kraftiga suget efter ekologiskt griskött har gjort att fler grisbönder nu vågar ställa om sin produktion för att möta efterfrågan.
– Vi kommer att kunna öka utbudet med 40- 50 procent redan under 2015, säger Carina Andersson, själv grisbonde och vice ordförande i föreningen Jord på Trynet som organiserar landets KRAV-grisuppfödare.

Det KRAV- ekologiska grisköttet, som kommer från grisar som fått beta utomhus, böka i jorden och bada gyttjebad under minst fyra sommarmånader, har inte räckt till på långa vägar under året som gått. Och nu vill landets 24 KRAV-grisuppfödare bli fler för att kunna möta den starka efterfrågan.

– Under många år har antalet KRAV-grisar i Sverige utgjort knappt 1 procent av den totala svenska grisuppfödningen. Men nu tycks det ha lossnat, säger Carina Andersson.
– Vi kommer att öka antalet KRAV-grisbönder med 25 procent och antalet KRAV-uppfödda grisar med närmare 50 procent under 2015. Det betyder 6 nya uppfödare och knappt 10 000 nya grisar.

Föreningen har arbetat en tid för att få till stånd ökningen. Men det tar tid att ställa om till KRAV och ökningen kommer successivt med start redan andra kvartalet 2015.
– Svenska KRAV-regler skiljer sig radikalt från EU-ekologiska regler som bara kräver utevistelse på en betongplatta, säger Carina Andersson.

På KRAV gläds man åt de nya uppfödarna:
– Det är fantastiskt roligt att så många lantbrukare, på kort tid har kunnat ställa om för att producera det kött som allt fler konsumenter vill ha, säger Johan Cejie, försäljningschef KRAV.

Även på Svenskt Butikskött som förmedlar omkring 95 procent av allt KRAV- griskött till detaljhandeln är man glada över ökningen.
– Det här är den största ökningen på 10 år, säger Dirk van der Krogt på Svenskt Butikskött.

För mer information, se www.jordpatrynet.sewww.krav.se eller kontakta:

Carina Andersson, Jord på Trynet, telefon: 070 – 345 81 75
Lars Höök, presskontakt Jord på Trynet, telefon: 070 – 521 52 07
Dirk van der Krogt, Svenskt Butikskött, telefon: 073 – 752 24 97
Kristin Cooper, presskontakt KRAV, telefon: 070 – 665 95 30

Ökningen-av-KRAVgrisar_FINAL_ 2015-03-23