Äggakaga
Äggakaga med stekt fläsk.
Äggakaga är ett mellanting mellan ugnspannkaka och omelett och stekes i panna på spisen. Det är väldigt gott såklart.
( 4-5 personer) 6 ägg 2,25 dl vetemjöl 6 dl mjölk 1 tsk salt. 3-400 gram bacon eller rökt sidfläsk
Stek fläsket i en stekpanna. Lyft upp och håll varmt.
Vispa ihop ägg, mjöl, mjölk och salt till en slät smet. Häll smeten i den varma stekpannan. Stick, under det att äggsmeten stelnar, här och där med en stekspade och en gaffel så att lös smet kan rinna ner och stelna. Var noga med att hålla kanterna hela. När kakan har stelnat lite på ytan, vik in ytterkanterna mot kagan. Skölj ett grytlock eller ännu hellre ett Äggakagefat med vatten.
Lägg det som ett lock över pannan och ta med grytlappar med båda händer och vänd det upp och ner så att du får kagan på fatet.
Lägg i smör i stekpannan och låt äggakakan försiktigt glida tillbaka i stekpannan. Grädda den andra sidan tills äggakakan stelnat helt.
Stjälp upp kakan på samma sätt och servera med fläsket och rårörd lingonsylt.