Om oss

Jord på trynet.

Vi är ett 30-tal svenska ekologiska bönder som föder upp nästan alla KRAV-grisar i Sverige. Fler än så är vi inte. Tillsammans föder vi upp runt 30 000 grisar om året. Det är omkring 1 procent av alla grisar som produceras i Sverige. Det tycker vi är för lite och det vill vi ändra på. Därför har vi gått samman i en förening.

Vårt mål är att öka efterfrågan och utbud på griskött från grisar som haft ett bra grisliv. Vi tycker nämligen att grisar ska få vara utomhus och böka i riktig jord precis som vilda grisar.

Gemensamt för våra KRAV-grisar är att de får böka med sina trynen i riktig jord under minst 4 månader om året. Detta är unikt för oss. Därför har vi valt att kalla vår förening ”Jord På Trynet”.

 

 

Vår logotyp finns tydliga spårstämplar av grisklövar som en symbol för vårt sätt att föda upp grisar:  Bara grisar i det fria lämnar spår efter sig. Det gör inte klövar på betong.

Se alla gårdar

Se alla gårdar

Vår uppfödning

Vår uppfödning

Vår filosofi.

Vi vill att våra grisar ska få leva riktiga grisliv och att djuren ska kunna leva ut sina naturliga instinkter som att boa och böka. Våra grisar har därför mycket halm, fri tillgång till grovfoder och kan alltid gå ut. På sommarhalvåret får de under minst fyra månader böka och beta på åkermark och gyttjebada så mycket de vill. Det tycker de om.

Vårt mål är en hållbar produktion på naturens villkor och att följa naturens eget kretslopp. Därför producerar vi en så stor del som möjligt av djurens foder på den egna gården. Det gör att näringen i djurens gödsel kan återföras till jorden, bli gödning för foderväxter och att kretsloppet sluts.

Vi tror på öppenhet och en ökad kontakt mellan oss bönder och våra kunder. Därför är vi inte sällan i butik och berättar om vårt sätt att hålla djur. Och våra gårdar är öppna för besök.