Stora ödeborgs gård

Mitt i Dalsland, i ett starkt kuperat landskap, ligger Stora Ödeborgs gård.

Här har Ingemar Janssons släkt funnits sedan 1700-talet. Ingemar föder idag upp smågrisar på gården tillsammans med sin fru Linda och en av sönerna. Ett 100-tal suggor och deras kultingar betar de vidsträckta betesfållorna runt stallarna.

Gårdens Namn:
Stora ödeborgs gård
Adress:
Stora Ödeborgs Gård, 458 92 Färgelanda

– Vi har haft ekologisk produktion sedan 2008 men blev KRAV-godkända 2015, berättar Ingemar som hållit på med grisar sen han tog över gården 1991. Den stora skillnaden mellan EU-ekologisk produktion och KRAV är att KRAV- grisarna ska ha tillgång till riktigt bete där de kan böka och gyttjebad under minst fyra sommarmånader medan EU-ekologiska grisar får nöja sig med att gå i en rastgård av betong.

 

– Djuren är mycket lugnare nu. De ser verkligen ut att trivas och ha det bra på betet, säger han.

 

Betesfållorna på Stora Ödeborgs gård är långsträckta och precis som landskapet rejält kuperade. Mellan högsta och lägsta punkten är det mer än 20 meters höjdskillnad. Det blir som rena berg- och dalbanor för grisarna och ger rejäl motion. Och delar av fållorna är röjd skogsmark med träd som ger skugga under soliga dagar.

 

2015 tas ett helt nytt stall i bruk på gården. Det går under beteckningen ”hallen” och har försetts med rejäla ljusinsläpp i taka och gavelspetsar. Sonen Patrik gjorde den första skissen på nybygget som nu är under uppförande.

– Här bygger vi för 90 suggor, säger Ingemar.

Stallet ligger bara ett stenkast från ett äldre trähus där sonen Fredrik bor och som just nu skrapas och målas.

– Fredrik ska ta över gården efter mig, säger Ingemar och ser nöjd ut över att den tionde generationen snart axlar ansvaret för den gamla släktgården.