Björkäng

Granne med den väldiga Tykarpsgrottan, där delar av filmen Ronja Rövardotter spelades in, just utanför Hässleholm, ligger gården Björkäng.

Här bor Tobias och Mikaela Nilsson med barnen Lowe, Tess och Wille. Tobias levererade sina första KRAV-grisar 2011. Och han försöksodlar sin egen soja. – Är man en liten producent som jag måste man producera något extra, säger han.

Gårdens Namn:
Björkäng
Adress:
Ignaberga 7105 281 92 Hässleholm

Tobias driver två gårdar ihop med sin pappa Roland sen 2001. På den gård där Tobias pappa bor har de också 40 mjölkkor. Men det är Tobias som har huvudansvaret för grisarna som finns på Björkäng.

 

Tobias köper smågrisar från Kalvsjö gård, en KRAV-gård utanför Motala, och föder upp dem tills de är slaktmogna. Att gå från konventionell slaktsvinsuppfödare till KRAV-grisproducent har inneburit en stor omställning. För att klara foder- och beteskraven fick Tobias exempelvis halvera antalet grisar på gården.

– Som konventionell producent hade jag 580 grisplatser, men för att klara KRAVs betesdrift och kravet att minst 50 procent av fodret måste komma från den egna gården fick jag minska till 300 platser, säger han. Det blev en stor förändring av grisuppfödningen.

– Grisarna är mycket lugnare nu, inte alls så stressade som de kunde vara förut.

 

Tobias själv tror att det är betesdriften som bidragit till detta.

 

– Det var väldigt roligt att släppa ut grisarna. Första gången satt hela familjen och väntade spänt på hur grisarna skulle reagera. Men det tog ganska lång tid innan de vågade sig ut första gången.

 

Tobias har snitslade banor som leder ut till betet från varje storbox med grisar. Och som regel tar det några dagar innan de gör betet till sitt. Men när de väl gjort det så vänder de upp och ned på jorden ganska fort.

 

Tobias gillar att utveckla saker och tycker inte om att vara beroende av importerad soja. Därför försöker han, förutom att odla åkerbönor, att odla sin egen soja. På ett fält en bit från gården finns odlingen med en sort som anpassats för skandinaviska förhållanden.

– Jag provodlar 2 hektar i år. Nästa år ska jag så med bredare radavstånd så att jag kan hacka mellan raderna. Då räknar jag med att så fem hektar, säger han.

 

Med två ton per hektar skulle han slippa köpa importerad soja.

– Det skulle kännas riktigt, riktigt bra.