Högåsa gård

Tre mil rakt öster om Motala, med marker som gränsar till Göta Kanal, ligger Högåsa.

En pampig allé av askar leder fram till gården och den 18 meter höga lagården från 1935. Här föder Magnus Börjeson upp 1 700 KRAV-ekologiska grisar om året. Magnus är den enda ekologiska slaktsvinsproducenten i Östergötland. – Det är konstigt att vi inte är fler, säger han.

Gårdens Namn:
Högåsa gård
Adress:
Högåsa gård, 590 76 Vreta Kloster

Magnus Börjeson tog över driften från sin far 1991 och lade om gården till ekologisk produktion 2002. Det beslutet har han aldrig ångrat.

– Grisarna är klart mer harmoniska och det är roligare att vara grisbonde nu. Första gången vi släppte ut grisarna var hela familjen med. Det är en dag jag inte glömmer. Särskilt roligt var det att se barnens förtjusning. Och faktum är att jag fortfarande blir glad av att se grisarna ute.

Högåsa är en välskött slättgård. Gräsmattorna är välklippta även på lagårdsbacken och gruset krattat. 2003 tog han emot Kronprinsessan Victoria som gjorde en del av sin lantbrukspraktik på gården.

– Hon var väldigt förtjust. Hon övervägde till och med att ha en bild på sig och mina grisar som årets julkort, berättar en påtagligt stolt Magnus.

Magnus brukar totalt 260 hektar åker och till gården hör bara 10 hektar skog. Vart man ser så breder spannmålsfälten ut sig. Och vid åkerkanten står en blänkande 6-skärig växelplog. För att dra den krävs det en rejäl traktor; Magnus har en John Deere på 345 hästar.

Hela gården drivs ekologiskt. Magnus Börjesson använder bara organiska gödselmedel och han sår spannmålen med dubbelt radavstånd för att kunna radhacka fälten och på så sätt få bukt med ogräsen.

Skördarna är höga för att vara på en ekologisk gård. Höstveteskördar på 5,5 ton är inte ovanliga.

– Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till konventionell produktion, säger han.