Riktigt griskött.

En glad gris är en god gris, sägs det. Vi vet att det stämmer. Att det sen känns mycket bättre när man vet att djuren haft det bra gör naturligtvis sitt till.

Vårt mål är att producera Sveriges godaste griskött. Vi gör det genom att se till att våra grisar trivs. Att de får fri tillgång till grovfoder och möjlighet att böka och röra sig ordentligt gör också att de växer lite långsammare så att smakerna hinner mogna. Grovfodret och möjligheten att beta på sommaren bidrar till att det kan bildas mer av nyttiga omega-3- fettsyror i köttet.

Sen är det viktigt hur grisen styckas. Merparten av vårt kött styckas av Svenskt Butikskött som fått pris för sin skicklighet. En kotlett exempelvis ska helst ha en rejäl fettrand kvar. Det är nämligen där som mycket av smaken sitter. En sådan detalj missar inte våra mästerstyckare.

– Kort sagt, vårt griskött smakar som riktigt griskött ska smaka.

Stort utbud av styckningsdetaljer

Våra duktiga styckare på Svenskt Butikskött har satt en ära i att så lite som möjligt av grisen ska gå till spillo. Därför finns det ett 20-tal olika styckningsdetaljer att välja på. Förutom fläskfilé, karré och kotlett finns det en rad andra detaljer. Varför inte prova vårt rimmade fläsklägg som enligt många kockar är en av de allra smakrikaste bitarna. Tillsammans med skånsk senap och ett hemkokt rotmos på kålrot, morot och potatis är det nästan oslagbart!

meat
brakadgrispress
meat2
angla

Alla stora kedjor har vårt kött i sortimentet

Alla stora kedjor som COOP, Axfood, ICA och Lidl har KRAV-märkt, svenskt griskött i sitt sortiment. Det köttet kommer från någon av våra 30 gårdar. Din handlare kan lätt ta hem det om det skulle vara slut. Genom att fråga efter KRAV-märkt svenskt griskött när du handlar bidrar du till att fler grisar får leva riktiga grisliv. På den här sidan kan du själv se vilka produkter som ingår i de olika kedjornas sortiment. Skriv ut sidan och ta med den till butiken nästa gång du handlar. Saknas den produkt du vill ha, kan handlaren beställa till nästa dag.

Vårt kött finns i gröna tråg säljs under kedjornas egna varumärken: COOP´s Änglamark, Axfoods GarantICA´s I love Eco och Lidls ekologiska sortiment under Svea Lantkött.

Men var noga med det finstilta. Särskilt på charkprodukterna. För att vara säker på att köttet kommer från en gris som fått leva ett riktigt grisliv på en KRAV-gård så måste du kolla ingrediensförteckningen. Där ska det i så fall stå griskött* KRAV-certifierad råvara. Eller så ska det finnas ett KRAV- märke på förpackningen. Först då kan du vara säker på att köttet kommer från en gris med rätt till sommarbete, gyttjebad och massor av halm och ensilage.