Tjulsta gård

Söder om Enköping ligger Tjulsta gård med KRAV-grisuppfödning sedan 1999.

Här bor Oskar Karlsson som tillsammans med sin far Anders inspirerat många grisuppfödare att ställa om till KRAV. Idag föder Oskar upp omkring 1 600 KRAV-grisar per år.

Gårdens Namn:
Tjulsta Gård
Adress:
Veckholm Tjulsta 6, 745 99 Enköping

Pappa Anders var en av pionjärerna:
– Vår KRAV-satsning är det bästa jag gjort, säger Anders. Det är en otrolig tillfredsställelse och skön känsla att se grisarna röra sig fritt; beta, böka, gyttjebada och söka föda. De betar som riktiga ”snaggare”, säger Anders. Anders och Oskars griskött har under flera år sålts i Londons finaste charkdiskar i varuhus som Waitrose och Sainsbury. Men sedan 2010 finns deras griskött åter i svenska butiker.

– Vi tycker att grisköttet är godare sen vi gick över till KRAV, säger Anders.

Det är bevisat att kött från KRAV-grisar innehåller med fleromättat fett och Omega-3 eftersom de får beta och har fri tillgång till ensilage under vintrarna.

Kanske är det fettsyrorna som påverkar smaken, eller så smakar de helt enkelt bättre för att man vet att grisarna har haft det bra.

Tusentals besökare har genom åren besökt Tjulsta. Och sommarturisterna lättar gärna på gasen när de passerar. Grisarnas vidsträckta hagar syns bra från vägen och många gläds åt att se grisarna tumla runt bland klöver och timotej.