Norrby gård

På en ö i Mälaren, Munsö, ligger Norrby gård.

Det pampiga boningshuset är från 1700-talet och i en av flyglarna bor Simon Almquist. Han är 6:e generation på gården och den yngste av Jord på Trynets medlemmar. I september 2017 fyllde han 21 år. – Jag har alltid velat ha djur och ekologisk uppfödning, säger han.

Gårdens Namn:
Norrby gård
Adress:
Norrby gård, 178 91 Munsö

Efter att ha funderat på ekologisk kycklinguppfödning fastnade Simon för grisar:

– De är väldigt sociala djur och det kändes rätt.

 

Simon började 2016 att steg för steg ställa om gården. 2018 räknar han med att föda upp cirka 650 grisar per år. Smågrisarna köper han från Kalvsjö gård i Östergötland och fodret från Tjulsta gård i Uppland. Djuren har han i flyttbara hus med tillhörande stängsel. – Jag har köpt fyra mobila grishus av Magnus Nyman i Sösdala, berättar Simon.

Husen med vidhängande staket flyttar han en gång per dygn. På så sätt har grisarna alltid tillgång till färskt grönt bete samtidigt som parasitrisken minimeras.

 

I de flyttbara husen serveras grisarna färdigfoder fyra gånger per dag. Foderskruven som matar ut fodret drivs av en solcell och på varje hus hänger en svensk flagga.

 

– Husen är isolerade och fungerar bra även på vintern, säger Simon. Då lägger jag in ett tjockt lager halm som grisarna kan vila på och så får de fri tillgång till ensilage i hagen utanför som de kan böka med.

 

För Simon är det viktigt att grisarna trivs. Och han tycker att de mobila grishusen fungerar väldigt bra samtidigt som de erbjuder en flexibilitet för honom som ung företagare utan stort eget kapital.

 

 

Simon säljer en del av grisköttet direkt till ICA Supermarket vid Tappström, närmare Ekerö och Stockholm. Och på hans bil lyser dekalen ”Din lokala köttproducent”.

– Det är roligt att ha direktkontakt med kunderna, säger han och fortsätter:

 

–– På sikt vill jag utöka och kanske även föda upp stutar. Vi har en hel del åkerholmar och mobackar som skulle behöva betas för att inte växa igen, säger han.