Järnvirke

Åtta kilometer rakt in från Hallandskusten, nästan helt omgiven av kogårdar, uppe på en stenig ås med bokskog och kuperade betesmarker ligger grisgården Järnvirke.

Här föder Kjell Stensson upp smågrisar från 25 egna suggor till slakt. Kjell har fött upp grisar sen han tog över gården 1984. Men 2015 lade han om gården till KRAV och det har han inte ångrat.

Gårdens Namn:
Järnvirke
Adress:
Järnvirke 6 432 77 Tvååker

Åtta kilometer rakt in från Hallandskusten, nästan helt omgiven av kogårdar, uppe på en stenig ås med bokskog och kuperade betesmarker ligger grisgården Järnvirke. Här föder Kjell Stensson upp smågrisar från 25 egna suggor till slakt. Kjell har fött upp grisar sen han tog över gården 1984. Men 2015 lade han om gården till KRAV och det har han inte ångrat.

-Jag önskar att jag ställt om tidigare. Djuren har det så mycket roligare, är friskare och starkare och jag är en gladare bonde, säger han. Kjell är andra generation på gården som köptes av hans far på 1950-talet. Två grishus från 1970-talet är alltjämt i drift men är ombyggda för att fungera i KRAV- ekologisk produktion. Kjell har två egna galtar av rasen Duroc och de står för hälften av alla betäckningar på gården. Flera av smågrisarna är också rejält brunfläckiga och några ser nästan ut som leoparder när de busar runt i gräset. På järnvirke är man i stort sett självförsörjande på foder till grisarna. Inte långt från gården ligger en kvarn som maler Kjells spannmål och blandar ihop fodret. En del av Kjells grisar säljer han själv via köttlådor direkt till konsument. Djuren slaktas på ett litet slakteri några kilometer från gården.

-Det är väldigt roligt att kunna ha hela kedjan, minimalt med transporter och direktkontakt med konsumenterna, säger han. På sikt vill Kjell utveckla mathantverket och kanske även göra egna charkprodukter.