Bråkad gris med toskansk kryddning

Bråkad gris med toskansk kryddning

Detta är en mycket god variant på den toskanska porchettan. Ordet bråkad betyder sönderdelad och det är just vad karrén blir efter lång bakning i låg ugnsvärme. Fänkål är en fantastisk smakkamrat till fläsk i alla dessa former. Här i kombination med rosmarin, salvia, vitlök och vitt vin. Ta vara på skyn. Avlägsna det övre lagret fett med hjälp av en sked och ringla sedan skyn över det sönderdelade köttet.

(4 personer)

800 gr fläskkarré
15 salviablad
2 kvistar rosmarin
3 vitlöksklyftor
1 tsk fänkålsfrön
1 msk olivolja
salt och svartpeppar
1 dl vitt vin
4 rejäla skivor ljust surdegsbröd eller annat ljust osötat gott bröd

Sätt ugnen på 140 grader. Finhacka örter, vitlök och fänkålsfrön och blanda med olivoljan. Gnid en karrén med salt, peppar och olivoljehacket. Placera karrén i snäv form och sätt in i ugnen. Efter 1 timme slå det vita vinet över karrén och vänd på den i formen. Vänd därefter på köttet ytterligare ett par gånger. Efter 3 – 3 ½ timme bör köttet vara klart. Det är då alldeles mjukt.

Låt köttet svalna något. Använd en gaffel för att sönderdela köttet.

Smaka av med salt och var generös med svartpeppar. Fördela köttet över brödskivorna och ringla över skyn från formen.

Ett glas svalt chianti eller en kall lager är gott att dricka till.