Fläsklägg med rotmos

Fläsklägg med rotmos

Mångas favorit och en klassiker som visserligen ska kokas länge men som egentligen kräver en ganska liten arbetsinsats. Om man mot förmodan får kött över så är det lika gott att lägga på mackan som i pytt-i-pannan.

(4 – 6 personer)

Fläsklägg:
1,6- 2 kg rimmat fläsklägg (Gärna framlägg)
6 vitpepparkorn
4 kryddpepparkorn (kan uteslutas)

En kryddbukett, ”bouquet garni” bestående av en bit av det gröna från en purjolök i vilken ett par persiljestjälkar, timjankvistar och ett lagerblad rullas in och knyts ihop med steksnöre. Detta kan uteslutas även om det bidrar till extra fin smak till buljongen som senare används till rotmoset.

Koka upp fläsklägget i rikligt med kallt vatten. Skumma noggrant. Lägg sedan i kryddor och låt sjuda långsamt under cirka 3 timmar.

Rotmos:
800 gram kålrot, skalad och tärnad
800 gram potatis, skalad och tärnad
spad från fläskläggskoket
30 gram smör
salt, vitpeppar och eventuellt kryddpeppar

Koka den tärnade kålroten i en del av spadet i ca 30 min. Tillsätt potatisen och koka långsamt tills allt är mjukt och en stor del av spadet har kokat in. Pressa moset eller kör det med en stavmixer. Rör i ett par matskedar smör, späd med mer spad och smaka av med salt, vitpeppar och eventuellt lite kryddpeppar.
Servera rotmoset rykande varmt med plockade bitar kött av fläsklägget och din bästa senap. Det är väldigt gott att toppa tallriken med små tärnade knapriga bitar av kålrot och morot som hastigt kokats i vatten eller lite spad.
En pilsner eller en fruktig ale är gott att dricka till.