På gårdarna odlas förutom jordbruksgrödor även äpplen och grönsaker. Och så föder man upp slaktsvin, köttdjur och lamm – Det är bra att ha egen erfarenhet när man jobbar som rådgivare, säger Ingela Löfquist som bland annat ansvarar för grisarna när hon inte jobbar på Hushållningssällskapet med just rådgivning till andra ekobönder.
Ingela och hennes man Stefan Lundmark är båda rådgivare på Hushållningssällskapet och de ställde om gården till KRAV redan 1995.
– Då hade vi 12 suggor vars smågrisar vi födde upp till slakt, berättar Ingela.
Efter ett längre uppehåll blev de med KRAV-grisar igen 2015. Den här gången satsade de tillsammans med sonen Marcus och hans hustru Gabriella på flexibla och mobila grishyddor som konstruerats av Magnus Nyman på Källunda gård, också han med i Jord på trynet.
– Det är ett bra system, säger Ingela. Vi flyttar hyddorna en gång per dygn. På så sätt har grisarna alltid tillgång till grönt bete och är på samma gång goda medarbetare när de plöjer fälten med sina trynen. Inuti hyddorna får grisarna foder 4 ggr per dygn. Utfodringen sker automatiskt med hjälp av en solcell. Det mesta av fodret odlas på gården.
– Grisar är så nyfikna och tillgivna. Jag vet inget annat djurslag som så tydligt visar vad de känner.
– Vi fyller på foderbehållarna var 5-6:e dag, sen sköter solen och automatiken resten, säger Ingela.
Att Ingela tycker om att arbeta med grisar går inte att ta miste på.
– Grisar är så nyfikna och tillgivna, säger hon. Jag vet inget annat djurslag som så tydligt visar vad de känner.