Åna, Ekobolaget

Horn Åna 1

Mellan Mariestad och Skövde, i byn Horn ligger, gården Åna 1. Den drivs gemensamt av lantbrukarna Mattias Eklund och Lars Johansson som 2017 byggde ett av Sveriges modernaste grisstallar med plats för 300 grisar.

Gårdens Namn:
Börringekloster
Adress:
Åna, Horn, 541 96 Väring

Mellan Mariestad och Skövde, i byn Horn ligger, gården Åna 1. Den drivs gemensamt av lantbrukarna Mattias Eklund och Lars Johansson som 2017 byggde ett av Sveriges modernaste grisstallar med plats för 300 grisar. -Det började med att vi lånade maskiner av varandra. Idag driver vi våra gårdar som ett gemensamt bolag och har både bättre ekonomi och roligare på jobbet, säger Lars.

Att det skulle bli grisar var inte givet. Ingen hade erfarenhet från det sen tidigare, men när de rest runt och tittat på några KRAV-grisgårdar blev de övertygade om att det här var en produktion som passade dem och som de inte skulle tröttna på.

Gårdens veterinär, Rebecka Westin, prisar djurhållningen och det nya stallet. -Det här är min favoritgård, säger hon. Och folk i kö för att komma hit på studiebesök. Stallet som ännu 2019 var det enda i sitt slag i Sverige har lånat tekniken från Danmark. Varje gris får ett litet chip i örat och vägs automatiskt i samband med varje måltid. På så vis får varje gris en individuell viktkurva och skulle vikten avvika kan Lars och Mattias se det direkt i sina mobiltelefoner. Grisarna slussas tack vare det individuella chipet i örat och får automatiskt rätt mängd foder beroende på sin viktutveckling. -Automatiken gör att det råder ett stort lugn i stallet och varje gris kan äta när han eller hon vill. Det gör att vi kan ägna vår tid att se till grisarna och inte en massa praktiska bestyr, säger Lars. Mattias och Lars är till 85 procent självförsörjande på foder. En stor del grisarnas proteinfoder kommer från de brokblomiga åkerbönor som odlas på gården.

När grisarna inte vägs eller äter så vilar de eller tumlar runt i halmen i storboxen, leker ”herrepåtäppan” på uteterassen där de också har fri tillgång till ensilage eller så busar och bökar de på de stora betesfållorna utanför terassen. -Till varje ny omgång på 150 djur öppnar vi en ny gräs- och klöverfålla på 50 gånger 400 meter, säger Mattias.

I slutet av maj, under Kristi Himmelfärdshelgen, ordnade Mattias och Lars ett ”grissläpp” för allmänheten. Det blev succé, trafikstockning och mer än 700 besökare som kom för att se på grisar som får leva riktiga grisliv. -Det var fantastiskt roligt, säger Mattias som helst skulle vilja visa upp grisarna alla dagar på året.

På Åna får grisarna gå ute så länge det är möjlig på hösten. -Vi stänger beteshagarna först när det börjar bli tjäle och snö i november, säger Lars