Här bor bröderna Per och Bengt Edsgård som brukat gården tillsammans sedan 1987. De är femte generationen på gården men först med att låta grisar beta på markerna.
– När vi tog över efter vår far 1987 odlades konventionell spannmål och potatis och det fanns inga djur alls på gården. 1999 lade vi om växtodlingen till KRAV och två år senare grisuppfödningen, säger Per och Bengt fyller i:
– Det fanns ett sug efter ekologisk på marknaden som gjorde det ekonomiskt intressant.
Men sedan bröderna väl ställt om upptäckte de att det också var roligare med KRAV-grisar.
– Grisarna är så otroligt aktiva djur. Det första de gör när de kommer ut är att börja böka med sina trynen i marken. Det sitter enormt djupt i generna. I konventionell uppfödning bara äter de och ligger, säger Per.
Bröderna har successivt utökat produktionen. Sitt första KRAV-godkända stall byggde de hösten 2000. Men redan 2008 var det dags för ett lika stort stall till. Nu går Per och Bengt återigen i byggtankar för att kunna möta den starka efterfrågan på KRAV-griskött.
En stor utmaning för många KRAV-bönder är växtodlingen.
– Vi åker fortfarande på käftsmällar, men vi börjar lära oss efter alla år. Man måste vara på tå hela tiden och tänka långsiktigt. Och det är skönt att slippa sprutan. Tistlar, som är ett av de värsta gisslen i ekologisk växtodling, bemästrar bröderna exempelvis genom att två gånger per säsong köra med en tistelskärare över fälten. Och det ger resultat.
På Edsbergs gård försöker man hushålla med resurserna. Boningshusen värms med bergvärme och en femtedel av gårdens elförbrukning kommer från 250 kvadratmeter solceller som monterats på ett av lagårdstaken. Solelen står numera för en stor del av den energi som krävs för ventilation av stallarna och i fodertillverkningen. 2018 utsågs bröderna Edsgård till Årets Grisföretagare.
Dessutom lagrar bröderna all spannmål i gastäta siloer. Det sparar stora mängder olja som annars skulle ha förbrukats i spannmålstorken.
– Grisarna tycker dessutom att det fodret smakar bättre, säger Per