På de böljande fälten runt husen har Rickard och Gunilla Nilssons168 suggor vidsträckta betesfållor där de kan böka och ta gyttjebad sommartid. Rickard gick över till KRAV och släppte ut suggorna 2015. Det har han inte ångrat en sekund. – Det är mycket roligare att vara bonde nu, säger han.
Rickard är fjärde generation på gården och tog över 1992. Han och Gunilla funderade på att lägga om till ekologiskt i många år innan de bestämde sig. Men först ville Rickard prova. 2010 började han med att ställa om växtodlingen till KRAV på en gård som han köpt till.
– Jag ville vara säker först och se hur det skulle gå att hålla efter ogräsen, säger han.
När Rickard såg att han kunde klara av ogräsen var det ingen tvekan längre.
Han började med att bygga om husen och renovera så att de skulle klara KRAVs regler.
I den sista etappen tog han upp stora portar längs hela långsidan på stallet mot de böljande klöver- och gräsfälten utanför.
– Det märks att grisarna trivs säger Gunilla. När jag går och hämtar posten så följer grisarna med, fast på andra sidan staketet.
– Det känns bra att de stannar i Skåne och att smågrisarna inte behöver åka långt, säger Rickard.
Rickard är också angelägen om att grisarna ska ha det bra.
– Varma dagar springer de ut och slänger sig i vattenhålet. Och de gillar rödklövern som växer i betesfållorna, säger han.
Klambylid spelar en central roll för den skånska KRAV-grisuppfödningen. Gårdens drygt 3 000 smågrisar föds upp på två andra KRAV-grisgårdar i länet. Båda två är med i Jord på Trynet.
– Det känns bra att de stannar i Skåne och att smågrisarna inte behöver åka långt, säger Rickard.