Griljerad julskinka och snabbsenap med sting

Griljerad julskinka och snabbsenap med sting

Vissa föredrar att koka sin julskinka, andra att ugnsbaka den. Oavsett vilken metod man väljer är det viktigt att ha koll på innertemperaturen. I klassiska recept på julskinka ska innertemperaturen vara 70 – 75 grader. Ju lägre temperatur man väljer ju saftigare blir skinkan.

Här följer ett recept på den kokta varianten. Om julskinksspadet skall användas till dopp i grytan så är det gott att låta en kryddbukett eller ”bouquet garni” koka med.

Julskinka
En rimmad julskinka

Lägg skinkan i en kastrull och slå på så mycket vatten att det täcker. Koka upp och skumma noggrant. Lägg gärna i en kryddbukett bestående av ett blad av det gröna på en purjolök, ett lagerblad, ett par persiljestjälkar och en timjankvist. Allt sammanbundet med ett steksnöre. Sjud långsamt och kontrollera temperaturen regelbundet med en stektermometer. När den visar 70-75 grader är det dags att plocka upp den. Låt den svalna och spar spadet till dopp i grytan.

Griljering
1 äggula
2 msk senap
2 msk ströbröd

Sätt ugnen på 225 grader. Skär av svålen. Putsa skinkan och lägg den i en ugnsfast form. Rör ihop äggulan med senapen. Bred ett jämnt lager över skinkan och strö över ströbrödet. Griljera i ugn tills den blir vackert gyllene, 15-20 min.

Julsenap med sting
1 burk av Grey Poupon old style mustard (fransk grov senap med vinäger och vitt vin)
1 burk Västerviksenap extra stark

Blanda lika delar av de två senapssorterna och du får en fantastisk julsenap med mycket drag i. Lägg gärna i vacker burk.