Så hittar du julskinka från en KRAV-gris
Att hitta julskinka från en KRAV-gris är inte det lättaste. För att vara säkermåste man läsa det finstilta på skinkförpackningens baksida. Där, bland ingredienserna, ska det stå att skinkan är gjord på *KRAV-ekologisk ingrediens. Först då vet man att skinkan kommer från en KRAV-certifierad gård där grisarna får grönbete och gyttjebad under sommaren.
99,9 procent av alla julskinkor som säljs i dagligvaruhandeln saltas med nitrit för att förhindra oönskad tillväxt av bakterier. Även KRAV-skinkorna från Jord på Trynet, som säljs under dagligvaruhandelns egna varumärken; I love Eko, Änglamark,
Garant Eko och Lidls Ekologiska sortiment, behandlas med nitrit. Saltningen är en gammal metod som även ger skinkan dess klassiska rosa färg. Denna traditionella insaltning är dock inte tillåten enligt KRAVs regler. Därför får nitritsaltade skinkor inte KRAV-märkas trots att det tillverkas av kött från KRAV-grisar.
Vill man ha en traditionell rosa skinka från KRAV-grisar måste man alltså ta fram förstoringsglaset och läsa på baksidan.
För dig som vill köpa en skinka från en KRAV-gris, men som inte vill ha en nitritsaltade produkter: Leta efter KRAV-loggan på förpackningen. KRAV-loggan finns för övrigt på allt färskt griskött från våra KRAV-gårdar men bara på charkuterier med kött från KRAV-grisar som inte behandlats med nitrit.
Ps. Det är stor skillnad mellan vanliga ekologiska grisar och KRAV-ekologiska grisar. Det är nämligen bara KRAV som kräver grönbete och gyttjebad. För EU-ekologiska grisar räcker det att gå ute på en betongplatta under sommaren. En KRAV-bonde måste också producera minst hälften av grisarnas foder på den egna gården eller hos en granne. För EU-ekologiska grisar räcker det att 20 procent är hemodlat.
Här kan du läsa mer om skillnaden mellan KRAV-ekologisk och EU-ekologisk grisuppfödning: Läs mer