Sticky smoked ribs

Sticky smoked ribs

Härliga revbensspjäll till sommarmiddagen i trädgården.

Rub

  • 2 msk paprikapulver
  • 2 msk salt
  • 1 msk malen svartpeppar
  • 1 tsk senapsfrö mald i mortel
  • 1/2 tsk spiskummin
  • 1/2 tsk kajennpeppar

BBQ sås

  • 3 chipotle ( torkad och rökt chili)
  • 1 1/2 dl vatten
  • 6 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl mörk sirap
  • 2 krm salt
  • 2 msk soja

4 sidor tunna revbenspjäll.

Blanda ihop rubben och gnid in revbensspjällen i ca 3-4 msk av den. Låt spjällen ligga i kylen i minst 3 timmar.

Under tiden gör man BBQ såsen:

Smula ner chilin i en skål och häll på vattnet och låt stå i 10 minuter.

Skär tomater i tärningar, skala och hacka löken och vitlöken.

Blanda allt i en kastrull. Koka upp och sjud i minst 10 – 15 minuter. Ta av från värmen och mixa med mixerstav. Låt såsen kallna.

Tänd din grill och när värmen är 150 grader kan du lägga rökspån eller en björkbit bredvid glöden eller i en aluminiumform om du har gasolgrill.

Lägg spjällen på indirekt grill med bensidan neråt. ( Du lägger alltså inte spjällen rakt över glöden, utan vid sidan om )

Lägg på locket, reglera värmen med spjället.

När de får färg så vänd dem och grilla på andra sidan till de får färg där också.

Pensla med BBQ såsen ett par gånger på varje sida och grilla emellan så att BBQ såsen fäster. Är grillen inte tillräcklig varm så grillar du nu istället rakt över glöden.

När temperaturen i spjällen är 65 – 70 grader är de färdiga.

Uppskattningsvis tar det ca 30 – 40 minuter att grilla.

Servera med BBQ såsen, rostade rotsaker och en god sallad.

Ät och njut.